Categoria A:

- motocicleta cu sau fara atas
(art. 30, lit.a) din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002)

Posesorul permisului de conducere pentru categoria A are dreptul sa conduca o motocicleta cu o putere care depațețte 25 Kw sau un raport putere/greutate care depațețte 0,16 Kw/Kg ori o motocicleta cu ataț cu un raport putere/greutate care depațețte 0,16 Kw/Kg, numai daca are o experienta de minimum 2 ani pe o motocicleta cu specificatii tehnice inferioare sau daca persoana are 21 de ani ți promoveaza un test specific de cunoțtinte ți comportament.
(art. 38, (1) din Regulamentul de aplicare a OUG 195/2002)

 

  • Acte necesare:
  1. Cererea tip - la sediul țcolii
  2. Avizul psihologic - valabil 6 luni (obtinut la sediul țcolii)
  3. Fița medicala - valabila 1 an
  4. Certificat de cazier judiciar - valabil 6 luni
  5. Copie dupa C.I.
  6. Copie permis de conducere (in cazul obtinerii unei noi categorii)
  7. Chitanta de plata a taxei (89 lei) de eliberare permis (se achita la CEC sau BCR)
  8. Dosar cu țina

 

  • Conditii de înscriere:
    Împlinirea vârstei legale de țcolarizare (cei care au împlinit 18 ani sau care mai au 3 luni pâna la împlinirea vârstei de 18 ani pentru categoria A1, respectiv 24 de ani pentru categoria A)

 

Examinarea:

    • Proba teoretica: consta în rezolvarea unui chestionar pe calculator care contine 22 de întrebari într-un timp de 20 de minute. Dupa 4 raspunsuri grețite sau dupa expirarea timpului, testul se întrerupe automat ți pe ecranul calculatorului apare: „ATI FOST DECLARAT RESPINS”. În cazul în care ati raspuns corect la minim 17 întrebari apare: „ATI FOST DECLARAT ADMIS”.


    • Proba practica: se realizeaza în poligoane speciale ți în oraț.

      În anul 2009, proba de examinare practica a suferit unele modificari:

    (1) Proba practica de conducere a autovehiculelor din categoria A si subcategoria A1 se realizeaza in poligoane special amenajate. Mijloacele logistice necesare examinarii la proba practica sunt asigurate de scoala unde au fost efectuate cursurile de pregatire a candidatului.
    (2) Candidatii minori, cu varsta cuprinsa intre 16 si 18 ani, sunt examinati in prezenta unui martor, care poate fi si unul dintre parinti, tutore, curator sau persoana in ingrijirea ori supravegherea caruia/careia acesta se afla.
    (3) Proba practica realizata in poligon cuprinde urmatoarele manevre:
    a) coborarea motocicletei de pe cric cu motorul pornit si deplasarea acesteia pe o distanta de 5 m intr-un spatiu cu latimea de 0,5 m, fara ajutorul motorului, mergand alaturi de vehicul pana la locul de plecare. Neincadrarea in spatiul delimitat de marcajul lateral sau nementinerea in pozitie verticala pe cele doua roti se penalizeaza;
    b) mersul sinuos printre jaloane, constand in parcurgerea continua cu ajutorul motorului a unui traseu printre 5 jaloane. Atingerea unuia dintre jaloane, neincadrarea in spatiul delimitat de marcajul lateral ori sprijinirea cu piciorul de sol se penalizeaza;
    c) executarea de opturi printre 4 jaloane, constand in efectuarea continua a 6 astfel de manevre, cate 3 manevre intr-un sens si in celalalt, cu inceperea executiei din partea stanga a ultimului jalon. Atingerea unuia dintre jaloane, neincadrarea in spatiul delimitat de marcajul lateral ori sprijinirea cu piciorul de sol se penalizeaza;
    d) deplasarea in linie dreapta, constand in parcurgerea cu ajutorul motorului a unei distante de 50 m intr-un spatiu cu latimea de 0,5 m, cu bratul stang ridicat orizontal. Neincadrarea in spatiul delimitat de marcajul lateral sau sprijinirea cu piciorul de sol se penalizeaza;
    e) urcarea motocicletei pe cric. Neefectuarea acestei manevre se penalizeaza.
    (4) Proba practica de conducere a motocicletei in poligon este promovata de candidatii care intr-un interval de 4 minute nu au cumulat mai mult de 3 greseli.
    (5) Candidatul este declarat respins, indiferent de numarul greselilor acumulate sau de timpul scurs pentru efectuarea probelor, daca:
    - a cazut cu motocicleta;
    - nu a respectat traseul in poligon.
    (6) In timpul probei practice, examinatorul verifica urmatoarele aptitudini si mod de comportare, specifice pentru categoria A, respectiv pentru subcategoria A1:
    a) Pregatirea si controlul vehiculului din punctul de vedere al sigurantei circulatiei. Candidatii trebuie sa faca dovada capacitatii de a se pregati sa conduca in siguranta, prin respectarea urmatoarelor cerinte:
    1. sa isi puna in ordine echipamentul de protectie, cum ar fi manusile, cizmele, imbracamintea si castile de protectie;
    2. sa efectueze un control sumar al starii pneurilor, franelor, directiei, comutatorului de oprire in caz de urgente (in cazul in care exista), lanturilor, fluidelor (de exemplu, uleiul de motor, lichidul de racire), luminilor, dispozitivelor reflectorizante, indicatoarelor de directie si dispozitivului de avertizare sonora.
    b) Manevre speciale ce urmeaza sa fie testate in ceea ce priveste siguranta rutiera:
    1. asezarea motocicletei pe suportul de sprijin sau coborarea ei de pe suport si deplasarea sa fara motor, mergand pe langa vehicul;
    2. parcarea motocicletei pe suportul sau de sprijin;
    3. executarea a cel putin doua manevre cu viteza mica, dintre care un slalom; aceasta ar trebui sa permita evaluarea manevrarii ambreiajului in combinatie cu frana, echilibrul, directia vizuala si pozitia pe motocicleta si pozitia picioarelor pe rezematoarele de picior;
    4. executarea a cel putin doua manevre cu viteza mare, dintre care una in viteza a doua sau a treia, de cel putin 30 km/h, si o manevra de evitare a unui obstacol la o viteza minima de 50 km/h; aceasta ar trebui sa permita evaluarea competentei privind pozitia pe motocicleta, directia vizuala, echilibrul, tehnici de mentinere a directiei si de schimbare a vitezelor;
    5. franare: se executa cel putin doua exercitii de franare, inclusiv franarea de urgenta la o viteza minima de 50 km/h; aceasta ar trebui sa permita evaluarea competentei privind manevrarea franei din fata si a franei din spate, directia vizuala si pozitia pe motocicleta.”

.

Taxa de țcolarizare:

= informatii la sediul scolii =
Plata se poate efectua integral sau în rate!


mergi la:
Categoria A | Categoria B | Categoria C, CE | Categoria D | Atestat moped | Cabinet Psihologic


2009 © Scoala de soferi UNIVERSUM